De gemeente West Maas en Waal is ontstaan in 1984 na de herindeling van de gemeenten Appeltern, Dreumel en Wamel.

De gemeente bestaat uit de dorpen Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel. Via de diverse bruggen zijn steden als Nijmegen, Tiel, 's Hertogenbosch en Arnhem, maar ook de Randstad en Duitsland, uitstekend te bereiken.

Onze gemeente is te vinden in het meest westelijke deel van het Land van Maas en Waal en telt ruim 20.000 inwoners. De Maas en de Waal vormen in het zuiden en in het noorden de natuurlijke grens.

Geschiedenis

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis, streekdrachten en oude ambachten, is een bezoek aan het Streekhistorisch Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen, zeker de moeite waard.

Het stoomgemaal De Tuut in Appeltern is weer in z'n oude glorie hersteld. In de voormalige kolenloods is een bezoekerscentrum ondergebracht. Bezoekers kunnen tijdens een rondleiding zien hoe het Land van Maas en Waal in de eerste helft van de vorige eeuw werd drooggehouden.

In 1993, maar vooral in februari 1995 kwam onze gemeente in het nieuws omdat alle inwoners preventief moesten evacueren vanwege een dreigende dijkdoorbraak. De waterstanden in de rivieren de Maas en de Waal waren extreem hoog. Door de uitermate slechte toestand van de Waaldijk was een dijkdoorbraak niet onwaarschijnlijk. Een doorbraak zou betekenen dat in de laagste gebieden van onze gemeente 4 à 5 meter water zou komen te staan. Na deze bijna-ramp is al vrij snel gestart met de verbetering van de rivierdijken. In 2000 waren de werkzaamheden afgerond.

In 1997 heeft Alphen aan den Rijn een hoogwatermonument aangeboden aan ons Alphen aan de Maas. Dit om te laten zien hoezeer zij met het dorp aan de Maas hebben meegeleefd. Het monument staat bij het gemaal Moordhuizen Alphen en laat de actuele waterstand zien van de Maas ter hoogte van Alphen, met daarnaast de hoogste waterstand in de winter van 1995.

Gemeentewapen en gemeentevlag

Gemeentewapen

Beschrijving wapen

Het gemeentewapen is vastgesteld door de raad der gemeente Wamel van 28 juni 1984. Bij koninklijk besluit van 18 december 1984 is goedkeuring gehecht aan eerder vermelde besluit van de gemeenteraad.

In zilver twee golvende dwarsbalken van azuur; in een hartschild van goud een dubbele adelaar van sabel, gebekt, getongd en gepoot van keel; het schild is gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Beschrijving vlag

Gemeentevlag

Op 30 mei 1985 heeft de gemeenteraad besloten een nieuwe gemeentevlag vast te stellen. Naast het gemeentewapen is het gebruikelijk, dat de gemeente, uit representatief oogpunt een gemeentevlag voert. Bij de keuze van het ontwerp is nauwe aansluiting bij het gemeentewapen gezocht.

Vijf golvende banen, wit, blauw, wit blauw, enz. waarover een gele baan, gaande van de bovenzijde naar de onderzijde en ter lengte van 1/3 van de lengte van de vlag waarop een dubbele zwarte adelaar, waarvan de hoogte gelijk is aan 1/2 van de hoogte van de vlag.

West Maas en Waal in beeld

Cineast Jos Kruisbergen maakte vele documentaires en reportages voor de landelijke televisie. Hij filmt samen met zijn camera-assistent Geert Megens voor Stichting tweestromenland in Beeld en Geluid. Zij filmen belangeloos het dagelijks leven en gebeurtenissen in het Land van Maas en Waal. Zo wordt dit culturele erfgoed voor latere generaties vastgelegd. De filmpjes zijn op de website van de Stichting te bekijken.

Heeft u gevonden wat u zocht?