Voorwoord en inleiding Duurzaamheidsverslag 2024
Voorwoord
Marieke van den Boom, wethouder duurzaamheid
“Duurzaamheid leeft! Zowel binnen het gemeentehuis als daarbuiten. Bijna dagelijks zie en hoor ik weer mooie duurzaamheidsinitiatieven voorbijkomen. Het inspireert me telkens opnieuw. Zeker omdat we alleen samen kunnen zorgen voor een duurzaam West Maas en Waal. Al deze initiatieven verdienen het om gezien te worden. Dit duurzaamheidsverslag is een prachtige manier om terug te kijken op wat we al bereikt hebben. Natuurlijk zijn er nog genoeg uitdagingen, maar juist de resultaten die we al hebben geboekt, geven motivatie voor de toekomst!”
Evert Jan Slootweg, wethouder klimaatadaptatie
"Het is goed maar vooral ook noodzakelijk dat we ons goed voorbereiden op de klimaatverandering. We vroegen extra aandacht hiervoor in de Klimaatweek in oktober. Het biodiversiteitsplan is door de raad goedgekeurd. En op het gebied van klimaatadaptatie zetten we continue mooie stappen. Bij duurzaamheid komen zoveel verschillende thema’s samen. Het is heel breed: van biodiversiteit en klimaatadaptatie tot energievraagstukken en circulaire economie. Dat totaalbeeld komt goed tot uiting in dit verslag. Een mooie opsomming van alle mooie projecten die bijdragen aan duurzaamheid in onze gemeente.”
Samen kijken we met trots terug op de stappen die zijn gezet en blijven we ons inzetten voor een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat.
Inleiding
Als gemeente hebben wij brede ambities op het gebied van duurzaamheid. We willen een duurzame toekomst creëren voor onze gemeenschap. We werken als gemeente dan ook aan veel verschillende projecten en initiatieven om te verduurzamen. Als gemeente doen we dat natuurlijk niet alleen, maar samen met de inwoners en ondernemers.
We staan midden in de transitie naar een duurzame samenleving, met schone energie en circulair gebruik van grondstoffen. Deze transitie vormt één van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen voor de komende jaren. De doelen zijn duidelijk: in 2030 ‘stoten we 55% minder broeikasgassen uit dan in 1990’ en ‘maken we gebruik van de helft minder rondstoffen’. Dit spraken we af in het Klimaatakkoord, het Gelders Energieakkoord, het Nationaal Grondstoffenakkoord en onze eigen koersnotitie Energietransitie en Circulaire Economie.
In dit duurzaamheidsverslag staan [alle] projecten en ontwikkelingen uit 2024 waar de gemeente het initiatief heeft genomen, bij betrokken was of met veel interesse naar heeft gekeken. Het verslag bevat dus zowel onderwerpen en resultaten waar de gemeente veel invloed op had, als ook onderwerpen waar de gemeente geen invloed op had.
2024 is het eerste jaar waarin we een duurzaamheidsverslag publiceren. We gaan dit jaarlijks doen, zodat we de ontwikkelingen kunnen monitoren en de voortgang kunnen delen.