Een fijn huis voor de vleermuis!

Steeds meer inwoners verduurzamen en isoleren hun huis. Heel goed. Maar vleermuizen zijn hier minder blij mee. Want door dit isoleren kunnen ze steeds moeilijker een geschikte plek vinden. 

En daarom zijn wij op zoek naar plekken om nieuwe verblijfplaatsen voor de vleermuis te creëren. Bent u een dierenvriend en wilt u bijdragen aan de bescherming van vleermuizen? Check dan hieronder of uw huis geschikt is.

  • Bent u eigenaar van een hoekwoning, een twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning in de gemeente West Maas en Waal?
  • Is uw huis voor 1990 gebouwd en niet nageïsoleerd?
  • Staat uw huis in een dorp of maximaal 200 meter buiten het dorp? 
  • Is uw huis minimaal 3 meter hoog?
  • Heeft u een huis met kopse kant, zonder ramen vanaf de 1e verdieping?
  • Is de kopse kant van uw huis vrij van kunstlicht en obstakels zoals bomen? (De kopse kant van een huis is de kant waarop nauwelijks dakbekleding (zoals dakpannen) te zien is. Op deze kant lopen de stenen van het huis het hoogste door naar boven. Een hoekhuis heeft vaak één kopse kant en een vrijstaand huis vaak twee.)

Kunt u alle vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan komen we graag met u in contact! We hebben een natuuraannemer die de uiteindelijke selectie maakt van de aanmeldingen. Deze aannemer plaatst kosteloos de vleermuizenkasten. 

Aanmelden interesse vleermuiskast

Zo gaat het na aanmelding:

  1. De natuuraannemer checkt uw huis op geschiktheid.
  2. De natuuraannemer maakt een selectie van de aangemelde adressen. Dat doet hij onder andere door te kijken naar de spreiding over de dorpen, het gedrag van vleermuizen, de windrichting en de stand van de zon.
  3. Als de natuuraannemer uw adres geschikt acht, neemt hij contact met u op en ontvangt u meer informatie over de plaatsing van de vleermuiskast. 
  4. Als uw huis niet geschikt of niet meer nodig is, ontvangt u hier vóór 1 mei bericht over.

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt de vleermuiskast geplaatst?

Afhankelijk van de capaciteit plaatst de natuuraannemer de verblijfplaats vóór 1 mei 2025 of tussen augustus en november 2025. Deze planning houdt rekening met de kraamperiode van vleermuizen. Zo voorkomen we dat we huidige verblijfplaatsen verstoren.

Kan ik na het plaatsen van de vleermuiskast nog na-isoleren?

Ja, maar laat dit door een isolatiebedrijf doen die natuurvriendelijk isoleert. Isolatiebedrijven zijn verplicht natuurvriendelijk te isoleren, maar controleer voor de zekerheid op de website NatuurvriendelijkIsoleren.nl. Bedrijven die natuurvriendelijk isoleren zorgen dat de kraam- en overwinteringsperiode van vleermuizen niet verstoord worden.

Moet ik de kasten onderhouden en/of schoonmaken?

Dat is niet nodig.

Hoelang blijven de kasten in de muur?

De kasten blijven permanent in uw muur zitten zonder dat u er iets van merkt.

Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik mij opgeef?

De gegevens komen op een lijst met deelnemers. Deze lijst wordt gedeeld met de natuuraannemer die de kasten plaatst. In een later stadium moeten we nog meer verblijfplaatsen realiseren. Daarom bewaren we de lijst zodat we die dan nogmaals kunnen gebruiken. 

Hoeveel tijd kost het aanbrengen van de kraamkast?

De plaatsing duurt maximaal een halve dag per kast.

Zijn er nog verder kosten aan verbonden bij deelname?

Nee, de gemeente betaalt de kasten en het installeren ervan. 

Heeft u gevonden wat u zocht?