Verblijfsvergunning, aanvraag
Wat is het?
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 3 maanden in Nederland wilt verblijven. U wilt bijvoorbeeld bij uw familie in Nederland wonen of u wilt werken of studeren in Nederland. Een verblijfsvergunning vraagt u aan bij de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND).
Inwoners van EU/EER-landen en mensen uit Zwitserland die in Nederland (willen) verblijven, hebben geen verblijfsvergunning nodig.
Hoe werkt het?
- Wilt u Nederland korter dan 3 maanden bezoeken? Dan heeft u een geldig reisdocument (bijvoorbeeld een paspoort) nodig en in veel gevallen een visum. Een visum vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u woont. Inwoners van de EU-EER-landen en mensen uit Zwitserland hebben genoeg aan hun paspoort of identiteitskaart.
- Wilt u langer dan 3 maanden in Nederland verblijven en behoort u niet tot de groep die hierboven is genoemd? Dan heeft u altijd een verblijfsvergunning nodig. Bovendien heeft u in de meeste gevallen een speciaal visum nodig om Nederland in te reizen. Dat visum heet een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV).
- Heeft u de nationaliteit van een EU-lidstaat, een EER-lidstaat of van Zwitserland? Dan kunt u in plaats van een verblijfsvergunning een 'bewijs van rechtmatig verblijf' aanvragen.
In alle gevallen moet u aan diverse eisen voldoen. Voor lang verblijf moet u ook een aantal documenten kunnen tonen. De Nederlandse overheid gaat na of u aan de eisen voldoet en over de juiste documenten beschikt.
Wat moet ik doen?
Een verblijfsvergunning vraagt u aan bij de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND).
U heeft onder andere het volgende nodig:
- Een geldig identiteitsbewijs: dit is vaak het reisdocument of ander document waarin uw nationaliteit staat.
- Bent u geboren in het buitenland: een akte van geboorte. Afhankelijk van het land van geboorte kan het nodig zijn dat de akte is gelegaliseerd.
- Indien van toepassing: een huwelijksakte, een echtscheidingsakte of een akte als bewijs dat het huwelijk door overlijden is ontbonden.
De IND vraagt soms ook naar een bewijs dat u een woning in Nederland heeft. Dit bewijs kan zijn: een huurcontract, eigendomsbewijs of een verklaring van de hoofdbewoner van het pand.