Ruimte voor de Jeugd
Wat is het project Ruimte voor de Jeugd?
De gemeente West Maas en Waal wil de jeugd letterlijk en figuurlijk ruimte geven. Ruimte om op een verantwoorde, gezonde en veilige manier op te groeien. We vinden het belangrijk om jongeren te betrekken in de samenleving. Jongerenparticipatie is daarom een belangrijk onderdeel. Hierdoor willen we dat de jeugd op een positieve manier deel kan nemen aan de samenleving. Dit zo veel mogelijk afgestemd op hun behoeften.
Bent u benieuwd naar lokale cijfers over de gezondheid van de jeugd uit West Maas en Waal?
De GGD Gelderland-Zuid heeft een website met allerlei cijfers over gezondheid. U vindt er onder andere de resultaten van de gezondheidsmonitor Jeugd.
Ontstaan Ruimte voor de Jeugd
Het project Ruimte voor de Jeugd is ontstaan uit het coalitieakkoord 2022-2026.
De missie uit het coalitieakkoord is onder andere:
- “Integraal jeugdbeleid ontwikkelen gericht op preventie, bewustwording van middelengebruik en stimuleren van activiteit en positie. Hierbij specifiek voorkomen van middelengebruik en ongewenste activiteiten”.
- “Realiseren van eigen ontmoetingsplekken voor de jeugd met bijvoorbeeld WIFI- punten. Met jeugd, ouders, school en jongerenwerkers zoeken naar een duurzame Invulling van deze behoeftes en vervolgens realiseren waarbij mogelijke overlast zoveel mogelijk wordt voorkomen”.
Met het project Ruimte voor de Jeugd geven we hier invulling aan.
Daarnaast heeft de gemeente West Maas en Waal heeft in 2024 een nieuw beleidskader voor het sociaal domein vastgesteld. De titel van het beleidskader is ‘Bouwen aan een krachtige sociale basis’. Een van de programma’s in dit kader is ‘Kansrijk opgroeien’. We richten ons in dit programma op het gezond opgroeien van jeugd en het ontwikkelen van hun talenten. Het project Ruimte voor de Jeugd valt onder dit programma en is opgezet om de eerste stappen in die richting te zetten.
Werkwijze Ruimte voor de Jeugd
Het project Ruimte voor de Jeugd is gebaseerd op het programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Dit is een programma van het Trimbos Instituut. Het programma werkt met een wetenschappelijk bewezen effectieve aanpak. Dit is de aanpak van het IJslandse Preventiemodel.
De onderdelen van het project Ruimte voor de Jeugd
Het IJslandse preventiemodel focust zich op 4 onderdelen die invloed hebben op het gedrag van jongeren. Dit zijn:
- Gezin
- Peergroep (vrienden en leeftijdsgenoten)
- School
- Vrije tijd
Binnen elk onderdeel zijn er beschermende en risicofactoren. In het project Ruimte voor de Jeugd wordt er gebruik gemaakt van de onderdelen uit het IJslandse preventiemodel.
Maar wij hebben een extra onderdeel toegevoegd namelijk: lekker in je vel zitten. Dit omdat het doel van het project ook is om mentaal welbevinden te bevorderen onder de jeugd.
De fasen van het project Ruimte voor de Jeugd
Het project bestaat uit vier fasen. Dit zijn:
- Monitoring;
- Terugkoppeling en dialoog;
- Beleidsvorming;
- Uitvoering
In deze vier fasen staat ‘community building’ centraal. Dit betekent dat we ouders en lokale partners bij elkaar brengen om de jongeren heen. Op die manier bouwen we een netwerk om de jongeren heen.
Uitkomsten Ruimte voor de Jeugd
Het project Ruimte voor de Jeugd is in 2023 gestart. In 2023 zijn drie fases van het project doorlopen. Dit zijn monitoring, terugkoppeling en beleidsvorming. We bevinden ons nu in fase 4: uitvoering.
Uit het project komt naar voren dat er behoefte is aan ontmoetingsplekken voor de jeugd. Hier geven jongeren, ouders en professionals prioriteit aan. Op basis van de informatie uit het project heeft het college in januari het besluit genomen twee jongerenontmoetingsplekken te realiseren. Eén in Beneden-Leeuwen en één in Dreumel.
Meer informatie over de Pilot jongerenontmoetingsplekken.