Rioolverstopping

Wat is het?

Wat moet u doen wanneer het water uit uw gootsteen of wc niet meer wegloopt?

Stappenplan

  • Wanneer uw gootsteen niet goed doorloopt kunt het beste met een ouderwetse ploemper proberen de verstopping te verhelpen.
  • Ga niet met chemische ontstoppingsmiddelen aan de slag. Vaak helpen deze nauwelijks, ze tasten uw riool­buizen aan en zijn slecht voor het milieu.
  • Is de verstopping erger of betreft het uw toilet dan is het belangrijk om na te gaan of de verstopping op uw eigen perceel zit of bij de gemeente.
  • Dit kunt u nagaan door het ontstoppingsputje of erfscheidingsputje op te graven.

Erfscheidingsputje opgraven

Dit putje bevindt zich (in principe) binnen een halve meter van de grens van uw perceel en de gemeente. Het is vaak onder de grond afgewerkt en ligt tussen de 0,70 en 1,50 meter diep. Dit putje ligt altijd op uw eigen grond en moet u zelf opgraven. Als u het putje open heeft gemaakt zijn er twee mogelijkheden:

  • Het putje staat vol water. De verstopping zit dan in het gemeentedeel. U moet in dit geval de gemeente bellen via telefoonnummer 14 0487. Zij zullen de verstopping (laten) verhelpen en de kosten voor hun rekening nemen. Let op: wanneer u toch zelf deze verstopping verhelpt of laat verhelpen zijn de kosten ook voor uzelf. U kunt deze kosten niet achteraf declareren bij de gemeente. Het bewijs dat het erfscheidingsputje vol water stond is immers niet meer aanwezig.
  • Het putje is leeg. In deze situatie zit de verstopping op uw eigen deel. U moet zelf een rioolontstoppingsbedrijf inschakelen om de verstopping te laten verhelpen. De kosten hiervoor komen volledig voor uw rekening.

Weet u niet waar uw erfscheidingsputje zich bevindt? Dan kunt u de bouwtekening van uw huis opvragen, bijvoorbeeld bij het regionaal archief.

Bij hoge drukriolering: andere stappen!

Wanneer u bent aangesloten op het drukrioolstelsel moet u altijd eerst de gemeente bellen via 14 0487 en niet zelf gaan graven.

Heeft u gevonden wat u zocht?