Kiezen voor kwaliteit en stabiliteit

Nederlandse gemeenten staan de komende jaren voor grote uitdagingen. De inkomsten die gemeenten krijgen van het Rijk worden met miljarden structureel verminderd. Terwijl de uitdagingen op verschillende beleidsterreinen fors zijn en gemeenten extra eisen krijgen opgelegd. Daarnaast stijgen de prijzen van materiaal en personeel. Daar heeft gemeente West Maas en Waal ook mee te maken. Wethouder Evert-Jan Slootweg: “Er ligt nu een sluitende begroting voor 2025. Daarvoor moesten we keuzes maken. We hebben gekozen voor maatregelen die zo min mogelijk maatschappelijk effect hebben”.

Kritische afwegingen

Evert-Jan Slootweg: “We hebben kritisch gekeken naar planningen en ambities: zijn ze reëel? Zijn ze noodzakelijk? Wat gebeurt er als we het niet doen? Uiteindelijk leverde dat een set aan maatregelen op. Als gemeente kunnen we aan drie knoppen draaien. Zo kunnen we onze ambities en plannen bijstellen, we kunnen besparen op zaken die nu al lopen. En ten slotte kunnen we de lokale belasting verhogen. Ook het komend jaar staat daarbij een goede dienstverlening naar onze inwoners en ondernemers centraal”.

OZB-lasten blijven laagst van de regio 

“We ontkomen er niet aan om ook de lokale belasting te verhogen. De OZB (onroerende zaakbelasting) gaat gemiddeld met 45 euro omhoog: van 361 euro naar 406 euro. Hiermee blijven de OZB-lasten nog steeds het laagst in de regio. We realiseren ons goed dat dit gevolgen heeft voor onze inwoners. Dit is echter nodig om een goede dienstverlening aan onze inwoners te blijven geven en om extra wettelijke taken goed uit te voeren. Zo vraagt de invoering van de omgevingswet bijvoorbeeld extra capaciteit van de gemeente” aldus Evert-Jan Slootweg.

Uitwerken verschillende scenario’s

“Als college is ons uitgangspunt: een financieel gezond West Maas en Waal. We zijn trots dat we een sluitende begroting voor 2025 kunnen presenteren. Dat is geen vanzelfsprekendheid omdat we te maken hebben met steeds stijgende kosten, vooral in de zorg. Daar komt bij dat we vanaf 2026 flink minder geld van het Rijk ontvangen. Daarom gaan we na de begrotingsbehandeling als college in gesprek met de raad om verschillende scenario’s uit te werken om te komen tot een structureel sluitende begroting. De uitkomsten hiervan verwerken we in de voorjaarsnota 2025” sluit wethouder Evert-Jan Slootweg af.

Gemeenteraad binnenkort aan zet

De begroting is voorgelegd aan de gemeenteraad. In de vergadering op 6 november neemt de raad een besluit.