Inzichten uit 2024

Gebruik maken van bestaande kennis

We merkten dat er al heel veel kennis beschikbaar is bij bijvoorbeeld agrariërs en sportverenigingen. Dan is het waardevoller om aanwezige kennis te delen, in plaats van nieuwe kennis toe te willen voegen.

Samenwerken met andere gemeenten

In veel gemeenten werken ze aan dezelfde uitdagingen. Wat in de ene gemeente werkt, hoeft niet te werken in de andere gemeente. Het is wel goed om gebruik te maken van elkaars ervaring en kennis. Zo kunnen we in regioverband onder andere onze isolatiedoelen sneller behalen. Wij willen dan ook meer de samenwerking opzoeken met andere gemeenten. We moeten daarbij wel goed aansluiten bij de lokale vraag.

Werken in gespecialiseerde subgroepen

Door met subgroepen aan specifieke doelen te werken, kunnen we inhoudelijk een verdiepingsslag maken. We merkten dat dit in praktijk erg goed werkt.

Aansluiten bij lokale behoeften

Sommige oplossingen werken niet voor alle gemeenten hetzelfde. Wij boden ondernemers een standaardpakket aan, maar we merkten dat dit pakket niet goed aansloot bij de behoeften van onze ondernemers. Hier hebben we van geleerd.

Bundelen van individuele krachten

Er zijn veel gemotiveerde inwoners die ideeën hebben. Wij moeten inwoners aan elkaar koppelen, zodat ze elkaar kunnen inspireren en verder helpen. 

Vooruitblik

Nieuwe teamleden

In 2025 krijgt het duurzaamheidsteam verschillende nieuwe teamleden. Zo is er een nieuwe teammanager, een nieuwe communicatieadviseur gespecialiseerd in duurzaamheid en een nieuwe collega voor de warmtetransitie.

Energietransitie

In 2025 blijven we ons met de isolatiesubsidie, de energiecoaches en het energieloket inzetten op de energietransitie.

Klimaatadaptatie en biodiversiteit

Ook in 2025 is vergroening een belangrijk thema. Zo ontstenen en vergroenen we samen met de woonstichting de Steenstraat in Boven-Leeuwen (de straatnaam blijft wel hetzelfde) en is er de actie ''Stenen eruit, plantjes erin''. Bij deze actie leveren inwoners stenen in en krijgen ze er gratis plantjes voor terug. Verder plaatsen we verblijfkasten voor vleermuizen in onze eigen gebouwen en bij inwoners.

Circulaire economie

Samen met collega-gemeenten verkennen we de mogelijkheden voor het inrichten van een circulaire economie. In 2025 gaan we in gesprek met inwoners en organisaties over manieren waarop de we circulaire economie kunnen aanjagen. Hiervoor krijgen we ondersteuning van studenten van de minor circulaire economie. Ook denken we actief mee aan de inrichting van het circulair ambachtscentrum van Avri in Tiel.

Eigen organisatie

We stellen doelen op om zelf duurzamer in te kopen en proberen medewerkers, inwoners en bedrijven bewust te maken van eigen gedrag en invloed. In 2025 doen we weer mee aan de Klimaatweek en brengen we onze voetafdruk weer in kaart.

Communicatie en participatie

We gaan nog actiever onze inwoners betrekken en sturen op lokale behoeften. We gaan actiever communiceren en onze zichtbaarheid vergroten.

Heeft u gevonden wat u zocht?