Hout stoken
Veel van onze inwoners hebben houtkachels, vuurkorven en open haarden of steken de barbecue aan. Stoken geeft warmte en brengt gezelligheid.
Hoe gezellig een vuurtje of barbecue ook kan zijn, buren zijn er misschien minder blij mee. Sommige mensen vinden rook gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Zij kunnen veel last hebben van de houtstook. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat u en uw buren last hebben van het stoken van hout.
Stookwijzer
De stookwijzer is een website met informatie over stoken. De Stookwijzer meet op postcodeniveau en kijkt naar luchtkwaliteit en windkracht.
Op de website vult u uw adres in. U krijgt dan advies of stoken binnen en buiten last kan geven voor uw buren. Als er weinig windkracht is, geeft stoken gezondheidsklachten en geldt er een code rood. Hout stoken wordt dan afgeraden.
Campagne 'Eerlijk over houtstook'
Wilt u meer te weten komen over de gevolgen van houtstook?
Op de website van Milieu Centraal staan de nieuwste onderzoeken. Daarin leest u de gevolgen van houtstook op de gezondheid. Eerlijk over houtstook is een campagne van Milieu Centraal. Milieu Centraal is opgericht door de overheid. De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) zijn de grootste financiers.
Zonder stookontheffing toegestaan
Alleen vuur om te koken, bakken of braden en vuur door kaarsen, fakkels, vuurkorven of een (terras)haard is zonder stookontheffing toegestaan. Het vuur mag geen gevaar opleveren voor de omgeving en andere mogen er geen last van hebben. Het is niet toegestaan om afvalstoffen te stoken. Daarnaast is het bij nieuw- en verbouw verplicht om de schoorsteen minimaal 0,5 meter boven de nokhoogte van het dak uit te laten komen.
Tips om rookoverlast te voorkomen bij het stoken
Wat kunt u doen om te zorgen dat u en uw buren minder last hebben van de rook?
- Laat open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.
- Stook alleen droog hout.
- Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
- Leg kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
- Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
- Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
- Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
Meer informatie vindt u op de website ‘Houtrook en gezondheid’ van het RIVM.
Ook staat er veel informatie op de website van Milieucentraal: ‘Verwarmen met Hout’.
Tips als u last heeft van rook
De regels voor het stoken kunnen soms onduidelijk zijn. Er gelden in Nederland geen landelijke regels voor houtstook. Daarnaast zijn er geen algemeen geaccepteerde meetmethoden. Het is daarom erg moeilijk om te bepalen wanneer er sprake is van overlast.
De last die u heeft van de rook kan ook sterk afhangen van het weer. Handhaven is moeilijk, omdat er geen vaste regelgeving of meetmethodes zijn.
Tips:
- Ga een vriendelijk en eerlijk gesprek met de veroorzakers aan. Het kan zijn dat zij niet weten dat u last heeft van de rook. Samen tot een oplossing komen kan simpel zijn. Een andere houtsoort gebruiken of letten op het weer of de windrichting kan al veel verschil maken.
- Wanneer u samen niet tot een oplossing komt, kunt u kiezen voor buurtbemiddeling. Meer informatie vindt u op onze pagina buurtbemiddeling. Een bemiddelaar bekijkt de situatie met u en uw buren zodat u samen tot een oplossing kunt komen.
- Hoewel de gemeente niet veel kan doen, is het goed dat we inzicht hebben in het aantal overlastsituaties. U kunt rookoverlast melden bij de gemeente.