Gehandicaptenparkeerkaart
Wat is het?
Hiervoor kunt u in aanmerking komen als u:
- ten gevolge van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking hebt van langdurige aard (langer dan 6 maanden), en
- met de gebruikelijke loophulpmiddelen niet in staat bent zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan één stuk te voet te overbruggen.
Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels.
Er zijn drie soorten kaarten.
Bestuurderskaart
- U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
- U kunt zelf auto rijden.
Passagierskaart
- U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
- U kunt niet zelf auto rijden. U hebt continu de hulp van een bestuurder nodig.
U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit.
Instellingenkaart
Het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.
Wat kost een gehandicaptenparkeerkaart
De kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart zijn:
- € 102,00
Hoe werkt het?
- De parkeerkaart staat op naam van een persoon.
- De parkeerkaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken.
- De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.
Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op 3 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen uw auto parkeren. Daarnaast mag u parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Ook kunt u soms gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Op sommige parkeerplaatsen moet u een parkeerschijf gebruiken. Op de website van de Rijksoverheid kunt u hierover meer informatie vinden.
Wat moet ik doen?
- U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart aan bij VraagWijzer via 0487 790 790. U kunt ook mailen naar info@vraagwijzerwmw.nl
- U ontvangt een aanvraagformulier dat u ingevuld, ondertekend en met één recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen terug stuurt naar VraagWijzer
- U ontvangt een formulier die u laat invullen door uw behandelend arts
- Als naast de informatie van uw behandelend arts nog een medisch onderzoek nodig is ontvangt u vooraf bericht
- Als een gehandicaptenparkeerkaart noodzakelijk is ontvangt u bericht wanneer u die kunt ophalen aan de balie van het gemeentehuis.
- U bent voor de gehandicaptenparkeerkaart kosten verschuldigd die u bij het afhalen betaalt.
Wilt u de parkeerkaart verlengen dan neemt u contact op met VraagWijzer.
Hoe lang duurt het?
U ontvangt binnen 8 weken een besluit op uw aanvraag. Als extern medisch advies nodig is kan de termijn verlengd worden.
Extra informatie
Heeft u bericht gehad dat u uw gehandicaptenparkeerkaart kunt afhalen?
Dan maakt u een afspraak om de kaart af te halen.