Op naar een Dementie Vriendelijk West Maas en Waal

Logo dementie vriendelijk west maas en waal

Bij dementie raken de hersenen beschadigd. Hersenen sturen alles aan wat we doen. Als daar iets stuk gaat, merken we dat in ons doen en laten. Dementie is een verzamelnaam van verschillende hersenaandoeningen. Dementie maakt dat dingen die als vanzelf gingen, nu niet meer lukken. Het heeft een grote invloed op het leven van de persoon zelf. En ook op zijn/haar naasten.

Ook in West Maas en Waal hebben we veel te maken met dementie. De gemeente West Maas en Waal zet zich daarom actief in voor de dementievriendelijke samenleving. Zodat iedereen met dementie zo lang mogelijk mee kan doen in de samenleving. In december 2024 hebben wij hiervoor het certificaat dementievriendelijke gemeente ontvangen van Alzheimer Nederland.

Wat is een dementievriendelijke gemeente?

Een dementievriendelijke gemeente stimuleert en faciliteert inwoners, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Zo ontstaat er een samenleving waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek bezoeken.

Hoe herken ik signalen van dementie?

De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per vorm van dementie. Toch zijn er 10 signalen waaraan je dementie kunt herkennen, bijvoorbeeld dat iemand terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter heeft. Op de website van Alzheimer Nederland kunt u een vragenlijst over uw geheugen invullen en vindt u een signalenkaart waarop de meeste voorkomende signalen van dementie staan en hoe u goed kunt omgaan met iemand met dementie.

Hulp en ondersteuning

Heeft u of iemand in uw omgeving klachten die wijzen op dementie? Heeft u of iemand in uw omgeving hulp en ondersteuning nodig? Dan kunt u het volgende doen:

Contact opnemen met uw huisarts

Bij een vermoeden van dementie kunt u een bezoek maken aan uw huisarts. Deze maakt op basis van kennis en ervaring een afweging of een diagnose gewenst is of niet. Ook kan de huisarts u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een specialist of welzijnswerker.

Contact opnemen met VraagWijzer West Maas en Waal

VraagWijzer West Maas en Waal is de toegangspoort tot zorg en ondersteuning voor en van kwetsbare inwoners uit West Maas en Waal. Een consulent kan met u mee kijken naar hulp en ondersteuning mogelijkheden.

Contact opnemen met een zorgtrajectbegeleider Netwerk 100

Een zorgtrajectbegeleider is een vast contactpersoon die met raad en daad kan helpen en langdurig betrokken is bij een vermoeden van dementie of als de diagnose is gesteld. Deze persoon kent het dementieproces, kent de weg naar ondersteuning, en kan helpen om zaken te regelen.

Contact opnemen met de DementieLijn

De DementieLijn is zeven dagen per week bereikbaar tussen 09.00 en 23.00 uur. Zij bieden een luisterend oor en advies bij het omgaan met dementie. Ook kunt u bellen naar de DementieLijn als u uw verhaal over dementie wilt delen. Dit kan gratis en anoniem.

Een bericht sturen naar een expert van Alzheimer Nederland

De experts helpen u graag. U kiest via de website van Alzheimer Nederland het onderwerp dat het beste aansluit en stelt dan uw vraag. Bij elk onderwerp vindt u antwoorden op veelgestelde vragen van anderen.

Hulp en ondersteuning voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger voor iemand met dementie en heeft u daar vragen over? Dan kunt u naar het mantelzorgsteunpunt in de gemeente.

Online lotgenotencontact via Alzheimer Nederland

Via Alzheimer Nederland kunt u (online) in contact komen met anderen die dementie van dichtbij meemaken. Of u zelf dementie heeft of u bijvoorbeeld partner of kind bent van iemand met dementie. Wissel advies uit en lucht uw hart. U staat er niet alleen voor. Dit kan via een form, blog of online gespreksgroepen.

Ik heb dementie, wat nu?

Dementie verandert je leven. Maar u wilt van elke dag het beste maken.

Alzheimer Nederland heeft samen met mensen met dementie de website "Ik leef met dementie" gemaakt. De website is verdeeld in hoofstukken. De hoofdstukken bevatten informatie en tips over leven met dementie.

Wat kan ik doen voor mensen met dementie in de gemeente West Maas en Waal?

Heeft u een initiatief dat u wil opstarten? En heeft u hulp nodig? De opbouwwerker van Sociom West Maas en Waal kan met u meekijken.

Bent u een organisatie, vereniging of bedrijf en wilt u graag dementievriendelijk worden, maar weet u niet hoe? Ook dan staat Sociom voor u klaar.

Neem contact op met Joyce Fitzgerald. Zij is opbouwerker bij Sociom. U bereikt haar via:

Volg of organiseer een training herkennen en omgaan met dementie.

U kunt hiervoor terecht bij Samen dementievriendelijk.

Zij bieden (gratis) trainingen aan, zowel online als op locatie. U heeft de keuze om individueel een online training te volgen. Of om samen met een groep of vereniging een fysieke training op locatie te organiseren.

Alzheimer Café Maas en Waal

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, vrijwilligers, familieleden, professionals en andere inwoners. Hier praten zij met elkaar en een deskundige over ervaringen en belevenissen met dementie.

  • Wanneer: De eerste maandag van de maand
  • Hoe laat: 19.00-21.30 uur
  • Waar: Mamre (naast kerkje Protestantse Gemeente), Kattenburg 59, 6651 AM Druten
  • Meer informatie: Alzheimer Nederland - Regio Nijmegen

Breinspoken - Informatie over dementie geschreven voor kinderen

Op de website Breinspoken kunnen kinderen in verschillende leeftijdsgroepen meer informatie vinden over dementie. De informatie gaat ook over hoe het voor de kinderen is en wat zij kunnen doen. Het breinspookje legt dat dan uit.

Heeft u gevonden wat u zocht?