Op naar een Dementie Vriendelijk West Maas en Waal

Dementie maakt dat dingen die als vanzelf gingen, nu niet meer lukken. Het heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Ook in West Maas en Waal hebben we veel te maken met dementie. De gemeente West Maas en Waal wil daarom een dementievriendelijke gemeente worden. Zodat iedereen met dementie zo lang mogelijk mee kan doen in de samenleving.

Vragenlijst dementievriendelijke samenleving

De gemeente West Maas en Waal vindt het belangrijk dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving.

Hiervoor is het belangrijk dat de samenleving in de gemeente West Maas en Waal dementievriendelijk is. Dit betekent een samenleving waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek bezoeken.

Om hier verdere stappen in te zetten, horen we graag wat uw mening is en welke behoeftes u heeft op het gebied van een dementievriendelijke samenleving.

Naar de vragenlijst dementievriendelijke samenleving

Logo dementie vriendelijk west maas en waal

Bij dementie raken de hersenen beschadigd. Hersenen sturen alles aan wat we doen. Als daar iets stuk gaat, merken we dat in ons doen en laten. Dementie is een verzamelnaam van verschillende hersenaandoeningen. Er zijn meer dan vijftig vormen. Dementie maakt dat dingen die als vanzelf gingen, nu niet meer lukken. Het heeft een grote invloed op het leven van de persoon zelf. Maar ook voor zijn/haar naasten.

Ook in West Maas en Waal hebben we veel te maken met dementie. De gemeente West Maas en Waal wil daarom een dementievriendelijke gemeente worden. Zodat iedereen met dementie zo lang mogelijk mee kan doen in de samenleving.

Dementie Vriendelijk West Maas en Waal

Een dementievriendelijke gemeente stimuleert en faciliteert burgers, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Zo ontstaat er een samenleving waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek bezoeken.

Hoe herken ik signalen van dementie?

Bent u benieuwd wat signalen kunnen zijn voor dementie. Bekijk dan de website van Alzheimer Nederland. Op deze website kunt u een kleine geheugentest doen en kun u de symptomen van dementie lezen.

Hulp en ondersteuning

Heeft u klachten die wijzen op dementie? Of denkt u dat iemand uit de omgeving mogelijk dementie heeft? Dan kunt u het volgende doen:

Alzheimer café Maas en Waal

Het Alzheimer café is een trefpunt voor mensen met dementie, vrijwilligers, familieleden, professionals en andere inwoners. Hier praten zij met elkaar en een deskundige over ervaringen en belevenissen met dementie.

  • Wanneer: De eerste maandag van de maand
  • Hoe laat: 19.00-21.30 uur
  • Waar: Mamre (naast kerkje Protestantse Gemeente), Kattenburg 59, 6651 AM Druten
  • Meer informatie: Alzheimer Nederland - Regio Nijmegen

Hulp en ondersteuning voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger voor iemand met dementie en heeft u daar vragen over? Dan kunt u naar een van de mantelzorgsteunpunten in de gemeente.

Breinspoken - Informatie over dementie geschreven voor kinderen

Op de website Breinspoken kunnen kinderen in verschillende leeftijdsgroepen meer informatie vinden over dementie, hoe het voor hen is en wat zij kunnen doen. De leeftijdsgroepen zijn onderverdeeld in 4-7 jaar, 7-10 jaar, 10-12 jaar en 12-18 jaar. Ook ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen informatie lezen op deze website. Zij kunnen onder aan de website de volwassenmodus aanzetten om aanvullende informatie te lezen.

Wat kan ik doen voor mensen met dementie in gemeente West Maas en Waal?

Volg een training herkennen en omgaan met dementie.

Deze kunt u volgen via Samen Dementievriendelijk. Zij geven (gratis) trainingen. Deze worden online en fysiek aangeboden. U kan individueel een online training volgen of met een groep of vereniging op locatie.

Heeft u gevonden wat u zocht?