Stap voor stap naar een aardgasvrije gemeente in 2050
Veel mensen hebben er al van gehoord: in de toekomst zullen we geen gas meer gebruiken voor de verwarming, het koken en warm water. In West Maas en Waal verwarmt bijna iedereen nu zijn/haar huis of gebouw nog met aardgas. Dat gaat dus stap voor stap veranderen.
In 2050 van het gas af
Doel is om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat is over 30 jaar. Dat klinkt misschien ver weg, maar die tijd is nodig om naar nieuwe oplossingen te zoeken en onze woningen en bedrijven klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.
Waarom gaan we van het aardgas af?
Bij het verbranden van aardgas komt CO₂ vrij. Dat draagt bij aan de klimaatverandering. Nederland heeft beloofd, door het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs, om onze CO₂-uitstoot te verlagen. Daarnaast hebben de aardbevingen in Groningen ervoor gezorgd dat we versneld stoppen met het gebruik van aardgas.
Transitievisie Warmte
Net als alle andere gemeenten werken we daarom met een Transitievisie Warmte. Het doel is dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken. In de visie staat welke alternatieven voor aardgas in onze gemeente kansrijk zijn. Per dorp wordt gekeken naar de mogelijke opties om te komen tot gasloos wonen en de benodigde isolatie per optie per woning. De verandering van aardgas naar een duurzaam alternatief is een proces van tientallen jaren. Daarom is het belangrijk dat we nu al beginnen. Eind 2022 stelde onze gemeenteraad de Transitievisie Warmte vast.
Hoe gaan we verder
We gaan op dorp/wijk niveau inventariseren waar we het beste als eerste aan de slag kunnen gaan. Daarbij luisteren we naar de wensen van inwoners. Misschien zijn er actieve bewoners, dorpsplatforms of energiecoöperaties die kansen zien in hun dorp. Daarnaast is het voor sommige dorpen makkelijker om van het gas af te gaan dan voor anderen. Wanneer we dit beter in beeld hebben, kijken we naar de beste aanpak.
Samen kijken naar haalbare en betaalbare oplossingen
Belangrijk vinden wij dat duurzame oplossingen haalbaar en betaalbaar zijn. We kijken graag samen met onze inwoners naar de mogelijkheden en betrekken iedereen zoveel mogelijk in dit proces.
Mogelijkheden onderzoeken voor warmte uit water
Door de netcongestie (capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet) zijn wij ook alternatieven voor elektrisch verwarmen aan het onderzoeken. Eén onderdeel daarvan is warmte uit water (aquathermie). Als gemeente hebben we een overvloed aan rivierwater. Voor onze gemeente zou dit in de toekomst een bron kunnen zijn om onze huizen te verwarmen. We zijn daarvoor aangesloten bij een samenwerkingsproject. Op de website van Rijkswaterstaat vindt u meer informatie over deze techniek.
Documenten Transitievisie Warmte
- Transitievisie Warmte gemeente West Maas en Waal.pdflink naar pdf bestand2 MBLees voor Transitievisie Warmte gemeente West Maas en Waal.pdf met ReadSpeaker docReader
- Notitie waterstof gemeente West Maas en Waal.pdflink naar pdf bestand182,8 KBLees voor Notitie waterstof gemeente West Maas en Waal.pdf met ReadSpeaker docReader
- Quickscan haalbaarheid thermische energie.pdflink naar pdf bestand3,1 MBLees voor Quickscan haalbaarheid thermische energie.pdf met ReadSpeaker docReader
- Bijlage infographics guickscan haalbaarheid thermische energie.pdflink naar pdf bestand1,4 MBLees voor Bijlage infographics guickscan haalbaarheid thermische energie.pdf met ReadSpeaker docReader
- Van Transitievisie Warmte naar wijkuitvoeringsplannen in gemeente West Maas en Waal.pdflink naar pdf bestand5,2 MBLees voor Van Transitievisie Warmte naar wijkuitvoeringsplannen in gemeente West Maas en Waal.pdf met ReadSpeaker docReader
Document download informatie:
- Een pdf-bestand kun je openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader.
Wat kunt u al doen?
Het is nu al mogelijk om uw woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Dat kan door:
Van koken op gas naar elektrisch koken
Laat u binnenkort een nieuwe keuken installeren? Dat is een mooi moment om over te stappen op elektrisch koken. Laat u goed adviseren over de elektriciteitsaansluiting. Voor inductie kan namelijk een aanpassing in uw meterkast nodig zijn.
Wilt u niet direct over op elektrisch koken, maar gaat u wel verbouwen? Laat dan alvast een elektriciteitsdraad naar de keuken aanleggen. Zo kunt u later makkelijk overstappen.
Kijk of uw pannen geschikt zijn voor elektrisch koken. U hebt namelijk pannen nodig met een magnetische bodem. Dit kunt u zelf gemakkelijk testen met een magneet.
Woont u in een huurwoning?
Dan hoort u meer van uw woningbouwcorporatie of verhuurder, als er plannen zijn voor uw woning. Eerst onderzoeken zij wat de mogelijkheden zijn om de woningen aardgasvrij te maken.
Meer informatie
Wilt u meer weten over energie besparen, opwekken of aardgasvrij wonen? Maak dan een afspraak met ons energieloket.
Veel gestelde vragen over aardgasvrij wonen
Stappenplan aardgasvrij wonen