Aanvoer granuliet binnenkort stilgelegd
De gemeente West Maas en Waal heeft via een voorlopige voorziening (een soort van kort geding) aan de rechter gevraagd om de toepassing van granuliet in Over de Maas in Alphen onmiddellijk stil te leggen. Deze zaak diende vandaag bij de Rechtbank te Arnhem.
De toepassing van granuliet is in de opvatting van de gemeente erg omstreden.
Deskundigen hebben tegenstrijdige meningen over de effecten van stoffen (met name poly-acrylamide) voor de woon- en leefomgeving op de lange(re) termijn. Inmiddels is al 781.000 ton granuliet uit Amsterdam in de waterplas in Over de Maas verwerkt. De Minister van I&W is het verantwoordelijke gezag en staat deze verwerking toe. De Minister vindt dat sprake is van een verantwoorde toepassing.
In opdracht van de Minister vindt nu een onderzoek (“review”) plaats naar de gevolgen van het verwerken van dit granuliet in de waterplas. Daarvoor is een onafhankelijk bureau (Arcadis) ingehuurd. In de zitting is er overeenstemming bereikt met de zandwinner Over de Maas BV om de verwerking onmiddellijk te staken zodra de bemonstering van de aangevoerde partijen volgens het onderzoeksprotocol door Arcadis is afgerond.
Deze bemonstering duurt nog enkele weken en is nodig om het onderzoek goed te laten verlopen. Zandwinner Over de Maas BV heeft vervolgens toegezegd om de verwerking niet te starten voordat de uitkomsten van het onderzoek van Arcadis definitief zijn vastgesteld.
De rapportage van Arcadis wordt in december van dit jaar verwacht. Tot deze tijd ligt de aanvoer van granuliet stil. Dit betekent dat de aanvoer van granuliet nog enkele weken doorgaat en dan stil komt te liggen tot de definitieve uitkomsten van het onderzoek bekend zijn. Deze spoedprocedure is uitsluitend bedoeld om de aanvoer zo snel als mogelijk is stil te leggen.
Beroep bij de Rechtbank en de Raad van State
De gemeente heeft ook nog beroep lopen (zogenaamde bodemprocedure) bij de Rechtbank en de Raad van State waarin alle in het granulietdossier ter discussie staande vragen aan de orde komen. Dit om te beoordelen of de Minister juist heeft gehandeld in de toepassing tot nu toe. De gemeente heeft daarbij gevraagd om een onafhankelijke instantie (Stichting Advisering Bestuursrecht) uitsluitsel te laten geven.