6. Communicatie en participatie

In onze gemeente zijn er veel initiatieven waarbij de gemeente en inwoners samenwerken. Voorbeelden hiervan zijn
klankbordgroepen, projecten voor scholieren en klimaatburgemeesters. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: duurzaamheid staat centraal!

Klankbordgroep Duurzaamheid

De Klankbordgroep is een club enthousiastelingen die graag meedenken over het duurzaamheidsbeleid. Ze geven hun mening over inhoudelijke vraagstukken, buurtinitiatieven en nieuwe ontwikkelingen. Door de groep kritische denkers komen er nieuwe inzichten naar voren. Niet alleen weten ze inhoudelijk ideeën te spiegelen, ze kunnen ook goed toetsen hoe het beleid lokaal in de smaak valt en hebben oog voor de praktische en culturele match.

Daarnaast is er ook ruimte voor deelnemers en andere inwoners om hun eigen ideeën te delen en hier over te sparren

Klankbordgroep Biodiversiteit

In 2024 heeft de Klankbordgroep Biodiversiteit een grote bijdrage geleverd aan het biodiversiteitsplan. Iedere zes weken kwam de groep van 5 inwoners uit verschillende dorpen samen om mee te denken over de kansen voor de biodiversiteit. Zoals het aanpassen van maaibeheer, realiseren van een kruidenberm in Alphen en het toepassen van diverse plantsoorten binnen projecten. Ook na de vaststelling van het biodiversiteitsplan dacht de groep in andere frequentie en samenstellingen actief mee, bijvoorbeeld de voorjaarsactie om tegels in te leveren in ruil voor groen.

Klimaatburgemeesters

Klimaatburgemeesters zetten zich in voor een beter klimaat in hun eigen omgeving. Ze inspireren anderen, zoals collega's, buren of verenigingen, om duurzamer te leven. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft het klimaatburgemeesterschap opgezet. Hiermee ondersteunt zij deze groene doeners.

Het afgelopen en het komende jaar zijn Dorine Epping en Cora van Ingen de klimaatburgemeesters van het Land van Maas & Waal. Hun missie? Het groene verhaal van Land van Maas & Waal op de kaart zetten. Met hun enthousiasme zetten ze zich in om samen meer impact te maken op het gebied van klimaat: “Positief zijn over het klimaat betekent niet dat alles goed is, maar het goede zien in wat er is. Alle positieve zaadjes die worden geplant, maken samen een prachtig bloemenveld.”

Het groene verhaal brengen de klimaatburgemeesters in beeld door een reeks interviews met groene initiatiefnemers in de regio.

Educatieprogramma's

In 2023 vond de zesde Kindergemeenteraad van de gemeente West Maas en Waal plaats. Het thema was ‘Een groen West Maas en Waal, da’s pas klasse!’ Leerlingen van vijf scholen presenteerden hun plannen en stemden daarna op het winnende idee.

In 2024 werd het winnende idee van de leerlingen van De Laak ook werkelijkheid. De leerlingen wilden iets doen aan het afval bij de plekken waar veel jongeren komen. Door op die plekken afvalbakken met een leuke graffiti tekening op te pimpen, hopen zij op het holle bolle Gijs effect. Jongeren zijn namelijk eerder geneigd om afval in een leuke afvalbak te gooien.

Graffiti kunstenaar Morris pimpte de prullenbakken, die door de gemeente beschikbaar werden gesteld.

Ook bezochten verschillende scholen in 2024 bezoekerscentrum de Grote Rivieren. In een echte proefopstelling kregen kinderen de kans om water in al zijn facetten te verkennen.

  • Wat maakt water ‘dood’ of ‘levend’?
  • Hoe wordt afvalwater gezuiverd?
  • Heb je ooit water door een microscoop bekeken?
  • Waarom kunnen sommige waterdiertjes over het wateroppervlak lopen?
  • Hoe werkt CO₂ in de atmosfeer?
  • Waarom stijgt het zeeniveau niet door smeltend ijs van de Noordpool, maar wel door dat van de Zuidpool? 

Scholieren konden het zelf ervaren en ontdekken.

Communicatie voor bewustwording en betrokkenheid

Communicatie speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van onze gemeente. Door inwoners en bedrijven te informeren en te inspireren, vergroten we de bewustwording. Dat is het begin van duurzaam gedrag. Belangrijk, want voor een duurzame gemeente hebben we iedereen nodig.

Om zoveel mogelijk inwoners te bereiken zetten we diverse communicatiemiddelen in. Ook het energieloket, RES Rivierenland en AVRI communiceren volop.

We hebben onder andere:

  • Campagnes over energiebesparing, afvalscheiding en klimaatadaptatie gedeeld
  • Interactieve bijeenkomsten en webinars gehouden om inwoners en ondernemers te betrekken bij duurzame oplossingen
  • Sociale media, persberichten, gemeentepagina en nieuwsbrieven ingezet om nieuws, tips en updates te delen
  • Posters opgehangen bij MFA's, winkels en sportverenigingen
  • Samenwerking gezocht met scholen om kinderen te enthousiasmeren over duurzaamheid

Door deze communicatie proberen we mensen te enthousiasmeren om ook zelf in actie te komen. Zo werken we samen aan een duurzame gemeente. Want samen maken we het verschil!