5. Eigen organisatie

Bij de gemeente zetten we ons ook intern in voor verduurzaming. We streven ernaar onze CO2-uitstoot te verminderen en werken samen met alle teams om op elk vlak verantwoorde keuzes te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de inkoop van verkeersborden. We onderzoeken zorgvuldig de meest duurzame opties met als doel uiteindelijk onze gehele inkoop onder de loep te nemen. Dit is natuurlijk niet altijd eenvoudig, want wat betekent "duurzaam" precies?

Daarom werken onze inkoopadviseurs, duurzaamheidsadviseurs en uitvoerders nauw samen om vanuit verschillende invalshoeken tot de beste oplossingen te komen. Zo maken we samen stap voor stap de gemeente duurzamer! 

Actuele ontwikkelingen

Langzaam maar zeker verduurzamen we ons eigen vastgoed. Waar kunnen we nog zonnepanelen plaatsen en hoe ziet onze piekbelasting eruit? Dit zijn thema’s die niet alleen bij inwoners spelen, maar ook bij ons als gemeente. We zien nieuw niet meer als vanzelfsprekend en willen bij toekomstige projecten andere opties verkennen, zoals refurbished
kantoormeubilair.

Vooruitgang kunnen we alleen meten als we het startpunt weten. Daarom brachten we in 2024 onze voetprint in kaart. Zo kunnen we ook met cijfers de verduurzaming in kaart brengen. En dat is natuurlijk fijn, want woorden zijn mooi, maar
daden zeggen alles.

Duurzaamheid begint bij bewustzijn creëren, en ook intern zetten we ons daarvoor in. De Klimaatweek was dan ook een uitgelezen kans om extra aandacht te geven aan duurzaamheid en het klimaat.

Klimaatweek

In de week van 11 november 2024 was het de Klimaatweek. In deze week zetten we samen stappen naar een duurzamere toekomst. De week werd feestelijk geopend met het hijsen van de Klimaatvlag door onze klimaatburgemeesters. Daarnaast werden er rondleidingen en een tuinervaring georganiseerd waarbij de deelnemers met een andere bril naar onze omgeving leerden kijken.

In de Maas en Waler verscheen een Klimaatweek-special van de gemeente met een puzzel, leuke artikelen en interviews.

Ook intern in het gemeentehuis werd aandacht besteed aan het klimaat. De duurzaamheidsafdeling bakte veganistische muffins voor de collega’s en organiseerde een klimaatquiz, waarbij de klimaatkennis op de proef werd gesteld.

CO2-Voetafdruk

Een CO2-voetafdruk is een maatstaf voor de totale hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) die vrijkomt. Een CO2-voetafdruk geeft inzicht in hoeveel impact onze activiteiten hebben op klimaatverandering. Voor organisaties is de CO2-voetafdruk vaak onderverdeeld in drie scopes, gebaseerd op de Greenhouse Gas (GHG) Protocol. Deze indeling is gemaakt op basis van oorsprong van de uitstoot.

  • Scope 1: Directe uitstoot van eigen activiteiten, zoals het verbranden van gas in eigen gebouwen of brandstofgebruik in eigen voertuigen.
  • Scope 2: Indirecte uitstoot door ingekochte energie, zoals elektriciteit, warmte of stoom.
  • Scope 3: Alle andere indirecte uitstoot in de waardeketen, zoals productie van ingekochte goederen, en transport. Met oog op de haalbaarheid hebben wij voor scope 3 alleen gekeken naar dienstreizen en woon-werkverkeer. (In 2025 gaan we ook aan de slag met de rest van scope 3)

De drie grootste veroorzakers van onze CO2-uitstoot zijn:

  • Diesel voor eigen vervoersmiddelen
  • woon-werkverkeer
  • het gebruik van aardgas in onze gebouwen.

Dit zijn onze grootste uitdagingen en opgaven voor de aankomende jaren. Als gemeente gaan wij jaarlijks onze voetafdruk in kaart brengen, zodat we weten hoe we het meeste impact kunnen maken.

Heeft u gevonden wat u zocht?